Terug

★ 9,6 BEOORDEELD DOOR KLANTEN ★

Velvet meubel-, decoratie-, of gordijnstof met digitale print. (53)

Velvet is een zachte en soepele stof met een luxe uitstraling. De benaming digitale print staat voor scherpe kleuren, specifieke accenten en heldere prints. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onderaan de pagina vindt u een uitgebreidere omschrijving.

Filters

Velvet meubel-, decoratie-, of gordijnstof met digitale print.

Fluweel, velvet en velours stof, wat is het verschil?

Fluweel, velours en velvet is helemaal hot! Maar, wat is het nu eigenlijk? In deze blog geef ik jullie daar graag een antwoord op. De mogelijkheden met deze stoffen zijn eindeloos. Door gebruik te maken van deze stoffen creëer je eenvoudig een luxe uitstraling in jouw interieur of met een bepaald kledingstuk. Ik vertel jullie dan ook graag meer over de mogelijkheden en verschillen van de stoffen.

Fluweel is een luxe geweven stof met zachte, soepele en glanzende kenmerken. Vroeger was fluweel vooral besteed aan rijke mensen, de stof werd gebruikt voor kostbare kledingstukken en meubels. Gelukkig is daar verandering in gekomen en kan vandaag de dag iedereen genieten van deze bijzondere stof. Tegenwoordig wordt er meestal gebruik gemaakt van katoen, lycra of wol. Fluweel ontstaat doordat er lusjes door de stof geweven worden. De lusjes die door de stof geweven zijn kunnen aan de bovenkant worden opengeknipt. Hierdoor komen er als het waren ‘haartjes’ tevoorschijn die de fluwelenstof glanzend en zacht maakt. Wanneer we over een fluwelen stof aaien dan zullen we zien dat de stof lichtjes van kleur zal veranderen. Als de haren van de stof rechtop staan heeft het een wat diepere kleur dan wanneer de haren van de stof als het waren platgedrukt zijn. Dit wordt ook wel de ‘vleug’ genoemd en dit geeft de stof een luxueuze uitstraling.

Velvet is de Engelse benaming voor fluweel. Fluweel en velvet zijn dus dezelfde stoffen met dezelfde kenmerken. Tegenwoordig wordt de Engelse term velvet vaker gebruikt ter benaming van meubels, kussens, gordijnen en kledingstukken.

Velours is de Franse benaming voor fluweel. Hoewel dit doet vermoeden dat velours en fluweel dezelfde stoffen zijn, bestaat er toch een klein verschil tussen deze twee. De lussen die door de velours stof worden gehaald kunnen zowel geweven als gebreid worden. Vervolgens worden de lussen losgesneden, getrokken of geruwd. Dit zorgt ervoor dat de stof minder glanzend is dan fluweel. Ook is velours een zwaardere stof ten opzichte van fluweel.

Wanneer u met fluweel, velvet of velours stoffen wilt gaan werken is het belangrijk om rekening te houden met de vleug van de stof. U zult de stof in dezelfde richting moeten gebruiken voor verschillende patroondelen om kleurverschil te voorkomen.

Waar kunnen de stoffen zoal voor gebruikt worden?

Het leuke aan de velvet/fluwelen stoffen is dat ze voor veel verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden! O.a. voor het bekleden van meubels, het bekleden van een poef, voor gordijnen, decoratie kussens, kleding zoals een mooi jasje, tassen, voor het maken van een lampenkap, het bekleden van een schilderij, voor een bedsprei en een dekbedovertrek. Velvet stoffen bestaan uit 100% polyester. Wanneer u een dekbedovertrek of kledingstuk van velvet wil maken adviseren we een onderpand of voering van 100% katoen te gebruiken. Omdat velvet gemaakt is van een polyester vezel is de stof warmer in gebruik dan een natuurvezel zoals katoen. Hier kunt u rekening mee houden als u de stof in bijvoorbeeld een kledingstuk wilt verwerken. Velours of velvet stoffen zijn tevens niet rekbaar. Doordat de velvet/velours stoffen dicht geweven zijn ze ook geschikt voor gordijnen, ze hebben dan meteen een verduisterend effect. De stoffen zijn niet 100% verduisterend maar laten veel minder licht door dan bijvoorbeeld een katoenen stof.

De mogelijkheden zijn eindeloos! Op onze social media kunt u een kijkje nemen voor inspiratie.

Welke stoffen hebben wij in de webshop

In onze webshop kunt u velvet stoffen vinden. De velvet stoffen zijn voorzien van een digitale print, waardoor er als het ware een realistische fotodruk op de stof staat. De kleuren komen in onze digitale print stoffen springen er echt uit! 

Onderhoud van de stof

Soms kan het nodig zijn om de velvet stof schoon te maken. De stof kunt u het beste schoonmaken in de wasmachine. De stoffen kunnen gewassen worden op 30 graden Celsius en mag niet gecentrifugeerd worden en is ook niet geschikt voor de droger. Het beste kunt u deze nat ophangen en zo laten drogen.Heeft u de velvet stof gebruikt voor het bekleden van een bank of meubel dan kunt u de stof schoonmaken met gebruik van een stoomapparaat. Wanneer u de stof buiten wilt gebruiken kunt u de stof ook impregneren. Houd er wel rekening mee dat de stof nooit 100% waterafstotend zal worden omdat de stof hoogpolig is en de vezels daardoor niet volledig gesloten kunnen worden.

 

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Decostoffen 9,6 / 10 - 400 Reviews @ Trustpilot